søndag den 16. oktober 2011

Lyserød æbletrifli

I går til eftermiddagskaffen havde vi lyst til kage, og i denne tid er det jo oplagt at lave noget med æbler. Jeg vil næsten sige, at det er et must, for danske æbler er bare noget af det bedste, og skal nydes i store mængder når de er der!


I forrige uge var der æbleopskrifter i Berlingske Tidende. Dem havde vi selvfølgelig gemt, og hev dem frem i går.


Triflien er vel egentlig bare en luksus udgave af æblekage, hvor raspen er erstattet med makroner, og der er tilføjet vaniljecreme.


Æblekompotten laves sådan her:
  • 4-6 aromatiske æbler. Det kan f.eks. være Belle de Boscop eller Cox Orange.
  • Sukker
  • 1/2 vaniljestang, hvor kornene er skrabet ud
  • Et nip salt
Skyl æblerne og skær tre af dem i kvarte. Fjern stilk og blomst, men lad skræl, kerner og kernehus sidde (de giver god smag). Kom æblestykkerne i en kasserolle med 2-3 tsk. vand. Læg låg på og bring det langsomt i kog. Sluk og lad æblerne trække i 4-5 minutter. Tænd igen og lad dem koge på laveste blus i 5-7 minutter, indtil de er helt udkogte.
Passér æblemassen gennem en sigte, så skræl og kernehuse bliver tilbage. 
Skræl det sidste æble, fjern blomst, stilk og kernehus. Skær æblekødet i små terninger. Kom dem i kasserollen med ½ dl vand, 3 spsk. sukker samt vaniljestang og korn. Bring det i kog og lad det koge 3-4 minutter, rør æblemosen i og smag til med lidt salt og mere sukker.
Lad æblekompotten koge igennem og tag den af blusset. 


Til cremen skal du bruge:
  • 2 æggeblommer
  • 3 dl mælk
  • 2 spsk sukker
  • Kornene af en halv vaniljestang
  • 1-2 spsk maizena
  • Et nip salt
Alle tingene puttes i en gryde, og koges sammen under konstant omrøring, til det er tyknet.

Derudover skal du bruge lidt fløde, som skal pisket let og 12 makroner (dem med masser af mandler i), som knuses let.

Når herligheden skal samles, ligges makronerne i bunden. De kan evt. dryppes med lidt portvin. Herefter fordeles halvdelen af cremen, som overhældes med æblekompotten og til sidst resten af cremen. Stil det på køl i ca. tre timer og servér med flødeskum on the top. 

Det er selvfølgelig mere omstændig end en klassisk æblekage, men vi var alle enige om, at det var arbejdet værd, og da vi spiste resterne idag, var den endnu bedre!

Katrine er i Jylland de næste par dage, så jeg styrer biksen. Det håber jeg i kan leve med.

God søndag aften!

/Laura

2 kommentarer:

  1. Det ser rigtig lækkert ud, og du har helt ret i, at danske æbler bør nydes i STORE mængder her om efteråret ;-)

    http://theglitteronmymind.blogspot.com/

    SvarSlet
  2. Hej Louise!

    Tak skal du have! Og når de er selvplukkede, ligesom jeg kan se du har gjort, er det endnu bedre! :-)

    SvarSlet